Održan sastanak predstavnika Udruženja društava za osiguranje sa ministarkom finansija

15.02.2023.

Predstavnici Udruženja društava za osiguranje pri Privrednoj komori u Republici Srpskoj održali su sastanak sa ministarkom finansija Republike Srpske Zorom Vidović. Na sastanku je razgovarano o aktuelnim pitanjima iz sektora osiguranja, te mogućnostima za unapređenje i osavremenjivanje zakonskog okvira u ovom sektoru.

Ministarstvo finansija je ovlašćeni obrađivač zakona iz oblasti osiguranja. Planom rada Ministarstva finansija za 2023. godinu utvrđeno je predlaganje izmjena, odnosno izrada novog zakona kojim se uređuje oblast osiguranja, te je današnji sastanak bio prilika da se razmjene mišljenja o postojećem sistemu i novim rješenjima koja bi bila primjenjima u Republici Srpskoj. U predstojećem periodu biće razmatrani obuhvat i sadržaj izmjena priopisa koje bi vodile do modernizacije i digitalizacije u ovom sektoru, a te aktivnosti će biti uključene sve zainteresovane strane, uključujući i Agenciju za osiguranje, koja je regulator u ovoj oblasti.

Ministarka finansija je na sastanku istakla da razvoj tržišta osiguranja značajno doprinosi finansijskom posredovanju, tj. razvoju finansijskog tržišta Republike Srpske i privredi u cjelini, jer naplaćena premija osiguranja predstavlja značajan izvor investicija, kako u hartije od vrijednosti, tako i u drugu imovinu.

Djelatnost osiguranja, koju obavljaju društva za osiguranje, ima veliki značaj, kako za pojedinca, tako i za društvo u cjelini, s obzirom da u svojoj naravi služi svrsi zadovoljenja potrebe za ekonomskom zaštitom imovine i lica, istaknuto je između ostalog, na današnjem sastanku.