Održan seminar “Digitalna imovina u praksi: vodič za pravna i fizička lica”

02.02.2024.

U prostorijama Privredne komore Republike Srpske održan je stručni seminar pod nazivom “Digitalna imovina u praksi: vodič za pravna i fizička lica”, u organizaciji Adriatic Crypto Exchange (ACX) u saradnji sa CTB Crypto & Consulting, uz podršku Granskog udruženja za IKT (Branch Association for ICT Industry) u Privrednoj komori Republike Srpske.

Seminar je okupio značajan broj učesnika iz različitih sektora, zainteresovanih za dublje razumijevanje kriptovaluta i blockchain tehnologije, kao i njihove primjene u domaćoj privredi. Fokus događaja bio je na praktičnim aspektima upotrebe, investiranja i poreskog tretmana digitalne imovine.

Sekretar Granskog udruženja za IKT, Slobodan Dragičević, otvorio je seminar istakavši važnost događaja u kontekstu savremenih globalnih finansijskih trendova. Dragičević je predstavio svim učesnicima dostupne digitalne servise svim privrednicima putem digitalnih platformi koje je razvio IT Centar u PKRS realizujući niz projekata.

Između ostalog, učesnici su se priključili Viber zajednici InfoBiz PKRS – InfoBiz PKRS on Viber, kako bi promptno pratili najaktuelnije i značajne informacije za poslovanje privrednih društava putem ovog digitalnog kanala komunikacije.

Stručni seminar pratio je trendove digitalne imovine, elektronskog novca i zakonskog tretmana digitalne imovine u skladu sa najnovijim Zakonom o elektronskom novcu u RS objavljen 25.01.2024. godine u Sl.Gl.RS broj 1/24.

Prva sesija seminara bila je posvećena uvodu u blockchain tehnologiju i svet kriptovaluta. Ivan Andrejević iz CTB Crypto & Consulting iz Subotice govorio je o metodama investiranja, analizi i diverzifikaciji portfolia, kao i o fenomenu Metaverse.

Nataša Tica, pravni savjetnik, prenijela je učesnicima znanje o upotrebi kriptovaluta za pravna i fizička lica, istražujući pritom poreski tretman digitalne imovine u Republici Srpskoj i pružajući pregled regulative.

Branko Petrović, osnivač ACX platforme, predstavio je učesnicima samu platformu, djeljenje informacija o njenim mogućnostima i prednostima.