Održan trening “Implementacija zahtjeva standarda BAS EN ISO/IEC 17020 za potrebe zakonske metrologije u BiH”

17.05.2024.

U organizaciji Republičkog zavoda za standardizaciju i metrologiju i Instituta za metrologiju BiH, a uz podršku Privredne komore Republike Srpske, 16. i 17. maja 2024. godine u prostorijama Privredne komore Republike Srpske, održava se trening kurs pod nazivom “Implementacija zahtjeva standarda BAS EN ISO/IEC 17020 za potrebe zakonske metrologije u BiH”.

Akreditacija je jedan od uslova koje moraju zadovoljavati metrološka inspekcijska tijela koja prolaze procedure imenovanja ili ovlašćivanja za verifikaciju mjerila zakonske metrologije. Standard BAS EN ISO/IEC 17020- Ocjenjivanje usklađenosti – Zahtjevi za rad raznih tipova tijela za obavljanje inspekcije, sadrži zahtjeve u pogledu kompetentnosti tijela koja obavljaju inspekciju i u pogledu nepristrasnosti i dosljednosti njihovih inspekcijskih aktivnosti i primjenjuje se za inspekcijska tijela tipa A, B ili C i u svim fazama inspekcije. U oblasti zakonske metrologije u Republici Srpskoj, potvrda primjene ovog standarda putem akreditacije od priznatog akreditacionog tijela i putem ovlašćenja od strane Republičkog zavoda za standardiazciju i metrologiju, znači da ovlašćeno tijelo za verifikaciju mjerila obavlja verifikacije konkretnog mjerila u skladu sa važećim propisima i standardima i uz doslednu i potvrđenu kompetentnost za to. Za proceduru ovlašćivanja tijela za verifikaciju mjerila u skladu sa Pravilnikom o postupku ovlašćivanja tijela za verifikaciju mjerila (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 98/23) i metrološki nadzor veoma je važno razumijevanje predmetnog standarda i njegove primjene u praksi.

Ovaj trening organizovan je za potrebe zaposlenih u Republičkom zavodu za standardizaciju i metrologiju i Institutu za metrologiju BiH.