Održana druga sjednica IO Udruženja metalurgije i prerade metala PKRS

17.11.2023.

U prostorijama Privredne komore Republike Srpske održana je druga sjednica Izvršnog odbora Udruženja metalurgije i prerade metala Privredne komore Republike Srpske.

Na sjedici je razgovorano o stanju u metalskoj industriji, a članovi IO razmatrali su i Informacije o privrednim kretanjima za prethodni period.

Predstavljena je Informacija o upućenim prijedlozima mjera PKRS za Program ekonomski reformi (PER) RS 2024-2026. Takođe, pristuni zastupnici privrednih društava iznijeli su stalne aktivnosti za dualno obrazovanje, koje se provode u njihovim privrednim društvima.

Naročito je izložena problematika  u vezi Mehanizma za prekogranično usklađivanje ugljenika – CBAM, koji je već započeo 01.10.2014. godine. Članovi IO upoznati su sa informacijom da je PKRS obavila niz obuka i semira na ovu temu u prethodnom periodu, te je odgovoreno na pitanja privrednaika na ovu temu.

Takođe, privrednici su iznijeli informacije o stanju i potrebama u privredi, gdje je posebno istaknut problem nedostatka radne snage u Republici Srpskoj.

Predložene su i ideje za Program sajmova za sljedeću godinu.