Održana Konferencija „Zelena ekonomija – pokretač održivog razvoja privrede Republike Srpske“

09.06.2023.

1686296140395Dana 08.06.2023. godine, u Trebinju je održana Konferencija „Zelena ekonomija – pokretač održivog razvoja privrede Republike Srpske“, koju je organizovala Privredna komora Republike Srpske uz podršku Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Cilj ove Konferencije je bio podizanje svijesti o značaju obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i zelene ekonomije, kako bi se iskoristili ukupni potencijali ostvarivih mjera energetskih ušteda.

Osim toga, ideja je bila i informisati privredu o izazovima koji dolaze uvođenjem mehanizama za oporezivanje roba koje se uvoze u EU i pri čijoj se proizvodnji oslobađa velika količina ugljen-dioksida (CO2).

Konferencija se sastojala od tri panel diskusije – “CBAM-EU ETS – šta čeka izvoznike u EU?”, “Finansiranje zelenih poslovnih modela u malim i srednjim preduzećima”, „Solarna energija – potencijal i energija budućnosti“.

Pored brojnih preduzetnika iz BiH, konferenciji su prisustvovali predstavnici međunarodnih organizacija, te predstavnici privrede iz regiona.

U okviru Konferencije, a pod okriljem Evropske mreže preduzetništva organizovani su i bilateralni razgovori registrovanih učesnika.

Konferenciji je prisustovalo više od 100 učesnika iz zemlje i regiona.