Održana radionica “UNAPREĐENJE PAKETA BENEFITA ZA ZAPOSLENE U IKT SEKTORU” 01.03.2024.

01.03.2024.

Danas je održano predavanje i radionica “UNAPREĐENJE PAKETA BENEFITA ZA ZAPOSLENE U IKT SEKTORU” na kojoj su učestvovali predstavnici IKT kompanija iz regije Banja Luka.
Suočavajući se sa sve većim izazovima u privlačenju i zadržavanju talentovanih stručnjaka u IKT sektoru ključno je stvoriti radno okruženje koje ne samo da privlači najbolje talente, već ih i motiviše da ostanu i rastu sa kompanijom.
Upravo su na početku radionice to bile i riječi današnjeg moderatora događaja, sekretara granskog udruženja Slobodan Dragičević.
Sa posebnim osvrtom na postojeća iskustva zaposlenih u Komori u radu sa Evropski dobrovoljni penzijski fond i na potrebu prepoznavanja ovih modela dobrovoljnih penzionih fondova kod poslodavaca iz IKT i drugih sektora privrede prisutne je pozdravio predsjednik Područna privredna komora Banja Luka gospodin Goran Račić.
📍Kroz temu “Analiza – koliko novca gubite odlaskom jednog zaposlenog?” predavač Branka Kajis nam je prezentovala okvir za razmišljanje gdje navodim neke specifične pokazatelje:
– Odlazak zaposlenog firmu košta od 50% do 200% godišnje bruto plate zaposlenog;
– Trošak neželjene fluktuacije po zaposlenom u BiH iznosi 8.117,99 KM (istraživanje Alphabet Group iz 2021. godine);
📍 Predavač Jovo Šarčević nas je uveo u temu: “U susret novom propisu: Poreski aspekt angažovanja samostalnih preduzetnika” koja je posebno aktuelna u vezi sa povećanim brojem preduzetničkih djelatnosti.
📍Naš predavač je bio i Zdravko Zečević izvršni direktor iz Evropski dobrovoljni penzijski fond koji je prezentovao najaktuelniju temu današnjeg događaja: “EDPF – Prilika za poslodavce u cilju smanjenja odlaska zaposlenih”.
Uz veoma korisnu i konstruktivnu diskusiju prisutnih i mnoštvo pitanja za naše predavače zaključili smo da je potrebno vršiti konstantnu edukaciju naših poslodavaca i zaposlenih za ponuđene planove dopunskog penzionog osiguranja u smislu da zaposleni sve više vrednuju benefite koji direktno doprinose njihovoj finansijskoj sigurnosti i blagostanju ali i drugim oblicima dugoročne finansijske podrške.
Za sve informacije u vezi sa današnjim događajem i budućim planovima možete se obratiti u Branch Association for ICT Industry ili u Evropski dobrovoljni penzijski fond.
Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali na današnjoj radionici.