Održana sjednica Izvršnog odbora tekstila, kože i obuće

30.06.2023.

U Privrednoj komori Republike Srpske danas je održana sjednica Izvršnog odbora tekstila, kože i obuće, gdje je razmatrana aktuelna problematika u ovom sektoru.

Globalna kriza i trendovi smanjene potražnje za proizvodima odjevne i obućarske industrije imali su za posljedicu smanjenje narudžbi za privredna društva koja su orjentisana na saradnju sa poznatim svjetskim brendovima. Pored toga brojni su izazovi sa kojima se susreću privredna društva iz ovog sektora zbog otvaranja drugih povoljnijih tržišta u okruženju sa vrlo stimulativnnom politikom za strane investitore. Naglašen je značaj održavanja proizvodnih kapaciteta i broja zaposlenih, stoga su instrumenti podrške od strane Vlade Republike Srpske veoma važni.

Privredna društva iz obućarske i tekstilne industrije su imala značajna ulaganja u unapređenje proizvodnih procesa i tehničko – tehnoošku opremljenost, te digitalizaciju što je bitno uticalo na pozitivne trendove rasta broja zaposlenih i izvoza ove grane.  Inflacija ima sve veći uticaj na konkurentnosti i poslovanje u smislu rasta cijena repromaterijala, kojeg nema na domaćem tržištu te rasta cijena energenata.

IMG-36b98e21d0e1bff20380420429f9f3fb-V    IMG-0b3df099a6c50a69f05c8f93f6af14ad-V