Održana sjednica Skupštine Udruženja tekstila, kože i obuće PKRS

29.09.2023.

U Privrednoj komori Republike Srpske održana je sjednica Skupštine Udruženja tekstila, kože i obuće u cilju razmatranja aktuelne problematike u sektoru obućarske i tekstilne industrije.

Istaknuto je da globalna kriza i trendovi, bitno utiču na smanjene potražnje za proizvodima tekstilne i obućarske industrije, što za posljedicu ima smanjenje narudžbi za privredna društva koja su orijentisana na saradnju sa poznatim svjetskim brendovima. Veliki trgovinski lanci u EU imaju obimne zalihe gotovih proizvoda iz ranijih sezona, što bitno utiče na potražnju proizvoda. Najzačajniji spoljnotrovinski parteri, kada je u pitanju obućarska i tekstilna industrija, Italija i NJemačka bilježe pad proizvodnje od 20 do 50%. Pored toga, otvaraju se druga povoljnija tržišta u okruženju, koja imaju vrlo stimulativnu politiku za strane investitore.

S druge strane, izazovi sa kojima se susreću predstavnici privrednih društava u sektoru tekstila, kože i obuće odnose se na veliku stopu inflacije, poskuljenje energenata i repromaterijala na globalnom tržištu, ali i sve veće zahtjeve za uvećanje plata zaposlenih, pa se postavlja pitanje kako sačuvati radna mjesta i strane partnere u okolnostima smanjenih poslovnih aktivnosti na koje je uticala inflacija.

Naglašeno je da se očekuje veoma teška sljedeća godina za ovu industrijsku granu, koja zapošljava pretežno žensku radnu snagu sa ukupno 15.000 radnika. Želja je preduzeća iz tekstilne i obućarske industrije da svoje poslovanje nastave na istom ili većem obimu, zadržavajući broj zaposlenih. U cilju iznalaženja mogućnosti da se sačuvaju kapaciteti u ovoj industrijskoj oblasti, predstavnici Skupštine Udruženja tekstila, kože i obuće su naglasili važnost podrške instititucija, Vlade Republike Srpske, te resornih ministarstava.