Osiguranje potrebnije nego ikada: Konferencija u Banjaluci okupila brojne učesnike iz Srpske i Srbije

28.10.2022.

Globalne krize mogu i moraju biti i šansa, a osiguranje nam je u ovom vremenu potrebnije nego ikada, istaknuto je na otvaranju prve Konferencije “Izazovi u sektoru osiguranja u doba globalne neizvjesnosti” koja je danas u Banjaluci okupila brojne učesnike iz Srpske i Srbije.

Predsjednik Skupštine udruženja društava za osiguranje Privredne komore RS i CEO Dunav osiguranja Bojan Popović rekao je da se prije dvije godine rodila ideja o organizovanju ovakvog događaja.

– Osiguravajuća društva i kod nas i u okruženju posluju u vrlo izazovnom vremenu. Želimo da dođemo do rješenja da unaprijedimo naše poslovanje – rekao je Popović, naglasivši da očekuje da će ova prva konferencija postati tradicionalna.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je da sam naziv konferencije pokazuje u kakvim uslovima poslije domaća ali i svjetska privreda.

– Ono što privreda najmanje želi je neizvjesnost. Nadam se da će se kroz panele doći do određenih rješenja kako bi svi zajedno prrvszišli probleme koji stoje pred domaćom privredom i tržištem osiguranja – rekao je Ćorić.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović rekao je da je važno da svi shvate koliko je važna industrija osiguranja. Istakao je da je pandemija mnogima bila izgovor.

– Industrija osiguranja u Srbiji je već premašila premiju od milijardu evra. Nema razloga da Slovenija ili Hrvatska imaju premiju oko dvije milijarde a da Srbija i Srpska zaostaju za njima – rekao je Jovanović naglasivši da je važno da se što bolje i kvalitetnije organizuje Udruženje osiguravača te da se zajedno radi na rješavanju izazova.

On je naglasio da je važno udruživati se i zajednički raditi te naglasio da je Udruženje osiguravača Srbije spremno da pomogne da Srpska već za dvije godine ima premiju od milijardu evra.

– Sve kapacitete ćemo vam staviti na uslugu – poručio je Jovanović.

Pomoćnica ministra finansija Republike Srpske Snežana Rudić kazala je da se dugo čekalo da se i u Srpskoj organizuje ovakav događaj.

– Djelatnost osiguranja nam je danas potrebnija nego ikad – rekla je Rudićeva, naglasivši da je u pripremi novi pravni okvir, usaglašen sa evropskim standardima. Predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je da se zajedničkim radom treba učiniti napor da se ova sfera finansijskog sektora podigne na viši nivo u Srpskoj.

– Moramo učiniti napor da se bar primaknemo onome što je postigla Srbija. U prošloj godini Srpska je imala premiju od oko 135 miliona maraka, što je malo u odnosu na ono što danas ima Srbija. Hoćemo da to promijenimo i da sa ovog skupa danas iznađemo rješenja kako da to popravimo – istakao je Višković. Naglasio je da se moramo riješiti nelegalnih popusta.

– Već ovih danas formiraćemo radnu grupu za kreiranje novog zakonskog okvira, da donesemo zakon po mjeri i osiguravajućih društava i građana Srpske. Moramo se odmaći malo samo od osiguranja od autoodgovornosti i krenuti slobodnije i u ostale vrste osiguranja – rekao je Višković.

Tokom konferencije prisutni će imati priliku da slušaju predavanja na teme Tržište osiguranja u RS- aktuelno stanje i pravci razvoja, Uticaj inflacije na dovoljnost premije u osiguranju od autoodgovornosti. Planirani su paneli na kojima će biti riječi o digitalizaciju sektora osiguranja, trendovima u tom sektoru sa fokusom na dobrovoljno zdravstveno osiguranje te panel na temu uspostavljanje jedinstvenih kriterijuma za procjenu šteta u autodgovornosti.