Područna privredna komora Bijeljina organizovala privrednu misiju u Leskovcu i Lebanu

09.04.2024.

Područna privredna komora Bijeljina organizovala je privrednu misiju u Leskovcu i Lebanu.

Privredna misija je organizovana sa ciljem daljeg razvijanja zajedničkih aktivnosti na zaštiti i brendiranju domaćih proizvoda po čemu je Leskovac prepoznatljiv kao i predstavljanja lokalne strategije za podršku proizvođačima i promociju brendiranih proizvoda. Leskovac je jedan od najprepoznatljivijih gradova u Srbiji koji se bavi ovim aktivnostima što potvrđuje i širok spektar zaštićenih proizvoda kao sto su ajvar, roštilj meso, leskovačka sprža, ljutenica itd.

Na osnovu bliskih odnosa dviju privrednih komora omogućena je razmjena iskustava i prenošenje pozitivnih primjera poslovanja privrednika iz ove regije i njihovo dalje približavanje.

Delegacija iz Bijeljine posjetila je dva privredna društva koja se bave proizvodnjom geografski zaštićenih i brendiranih proizvoda a zatim i turistički lokalitet Caričin grad u Lebanu koji je u fazi izgradnje a finansira ga Vlada Srbije.

U okviru privredne misije održani su sastanci sa direktorom PKS-Regionalna privredna komora Leskovac Goranom Jovićem, predsjednikom Skupštine opštine Lebane Bobanom Pejićem i zamjenikom načelnika opštine Lebane Goranom Lazarevićem kao i direktorom Turističke organizacije opštine Lebane Markom Denićem sa saradnicima.

Nakon uspješnog prvog dana posjete koji će rezultirati dodatnom povezanosti dvije zemlje i regije, privredna misija se nastavlja sutra sastancima sa predstavnicima grada Leskovca i Turističkom organizacijom Grada Leskovca.

Očekuje se da će ova saradnja rezultirati konkretnim projektima na objedinjavanju turističke ponude koji će doprinijeti ekonomskom razvoju regije Bijeljina i promociji novih brendova na domaćem i međunarodnom tržištu, kao i produbljivanjem bratskih odnosa Leskovca i Bijeljine.

Delegaciju iz regije Bijeljina čine predstavnici Privredne komore Bijeljina, Gradske uprave Bijeljina, Turističke oganizacije Bijeljina, AD Grad-a, organizatora međunarodnog sajma poljoprivrede Interagro, predstavnici Opštine Vlasenica i Turističke organizacije opštine Vlasenica i privredna društva Agro plan d.o.o. i Mameks d.o.o. iz Bijeljine.