Poslovni forum Italija – Bosna i Hercegovina

01.11.2023.

U sklopu posjete ministra spoljlnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Nj.E. Antonija Tajanija Bosni i Hercegovini, Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije, Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine organizuju Poslovni forum Italija – Bosna i Hercegovina, koji će se održati 23. novembra 2023. godine u Sarajevu (Swissotel, Vrbanja 1, Sarajevo City Center).

Implementatori događaja su Italijanska agencija za trgovinu (ITA) i Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine.

Program Poslovnog foruma imaće plenarnu sesiju sa obraćanjima zvaničnika i predstavnika relevantnih institucija dvaju država, kao i panel-diskusije sa fokusom na sektore u kojima su identificikovane najveće mogućnosti za međusobnu saradnju:

• Agri-Tech sa posebnom pažnjom na modernizaciju poljoprivredne mehanizacije (traktori, mašine za sijanje, poljoprivredne dizalice, rasipači đubriva, rezervoari i slično) i unapređenje infrastrukture kao što su sistemi za navodnjavanje i odvodnjavanje u poljoprivredi;

• Zelena tranzicija – ulaganja u upravljanje čvrstim otpadom, prečišćavanje otpadnih voda, povećanje efikasnosti akvadukta, jačanje sistema odvojenog prikupljanja otpada i kontrole industrijskog zagađenja, obnovljivi izvori energije;

• Industrija čelika i elektroindustrija sa fokusom na prenos novih tehnologija i povećanje produktivnosti.

Program uključuje i b2b sastanke između zainteresovanih bh. kompanija i predstavnika italijanskih kompanija, čije profile dostavljamo u prilogu (prijevod). Profile italijanskih kompanija na engleskom jeziku možete pronaći i na platformi događaja https://bfsarajevo2023.digital.ice.it/.
Na plenarnom skupu i sektorskim panelima biće osiguran simultani prevod italijanski – BHS jezici, dok će se b2b susreti odvijati na engleskom jeziku.

Zainteresovane bh. kompanije pozivamo da se prijave za učešće na Poslovnom forumu putem sljedećeg obrasca za prijavu najkasnije do 8. novembra 2023. godine. Podaci u prijavi unose se na engleskom jeziku.

Prijavljene bh. kompanije će, nakon prihvatanja njihove registracije i profila od strane italijanskih partnera, dobiti pristupne podatke za online platformu na kojoj mogu zakazati b2b sastanke sa italijanskim kompanijama.

Kontakt osoba za eventualna dodatna pitanja u Privrednoj komori RS je Gordana Višekruna (tel. 051/493-123, e-mail: gordanas@komorars.ba)