Poziv na konferenciju o cirkularnoj ekonomiji “LOOP: Innovate, Collaborate, Transform”

08.05.2024.

Prva konferencija o cirkularnoj ekonomiji u Bosni i Hercegovini održaće se 14. maja 2024. godine u Domu mladih u Sarajevu. Konferenciju organizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, s ciljem da okupi sve relevantne aktere, entuzijaste i stručnjake kako bi se što bolje upoznali sa oblasti cirkularne ekonomije.

Organizovan pod nazivom LOOP: Innovate, Collaborate, Transform, nastoji istaknuti inovativna rješenja, najbolje prakse i transformativne ideje za održivu budućnost.

Konferencija je zamišljena kao jednodnevni događaj na kojem će vrhunski predavači iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Velike Britanije, Francuske, Hrvatske i Srbije, približiti bh. javnosti različite aspekte cirkularne ekonomije, dok će uspješne kompanije koje primjenjuju cirkularne poslovne modele u regiji i Evropskoj uniji podijeliti svoja iskustva. Harald Friedl, Samsurin Welch, Drago Cmuk, Maja Halilović samo su neki od eksperata koji će govoriti i prenijeti svoja iskustva na konferenciji. Učesnici će istražiti praktične i skalabilne inicijative u različitim sektorima, od dizajna proizvoda do upravljanja i smanjenje otpada.

Cilj je pružiti sveobuhvatan pregled cirkularne ekonomije, naglašavajući pozitivan učinak koji može imati na održivost životne sredine, upravljanje resursima, održivi razvoj u zemlji, kao i podstaći na promjenu i prihvatanje najboljih cirkularnih pristupa za rješavanje problema degradacije životne sredine i podsticanje odgovorne potrošnje.

Takođe, služiće kao platforma za podsticanje saradnje među različitim učesnicima, uključujući kompanije, kreatore politike, istraživače i zagovornike zaštite životne sredine.

Očekuje se prisustvo predstavnika MSP, akademske zajednice, poslovnog društva, državnih i entitetskih institucija, te medija iz Bosne i Hercegovine i regije.

Registrujte se odmah i osigurajte svoje mjesto! Registracija na: https://bit.ly/3JHneas.

Detaljnu agendu kao i više informacija o govornicima možete potražiti na: zelenatranzicija.ba.

Za više informacija, molimo kontaktirajte: vesna.latic@undp.org, +387 62 551 113.