Poziv na radionicu „EU Mehanizam za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM) – Kako popuniti izvještaj“

15.03.2024.

Privredna komora Republike Srpske u saradnji sa Bureau Veritas d.o.o. Srbija, a uz podršku Evropske mreže preduzetništva, organizuje radionicu posvećenu novoj regulativi EU Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika – CBAM i popunjavanju izvještaja, koja će se održati u četvrtak, 21.03.2024. godine, sa početkom u 9 časova u Privrednoj komori RS, Banja Luka, ul. Branka Ćopića 6, sala Jahorina.

Evropska komisija je 2023. godine usvojila Uredbu o mehanizmu prekograničnog prilagođavanja cijene ugljenika 2023/956 (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM), koja se odnosi na određenu robu iz sljedećih sektora: gvožđe/čelik, aluminijum, cement, vještačka đubriva, električna energija i vodonik. Prelazni period je započeo 1. oktobra 2023. godine, dok se puna primjena očekuje od 1. januara 2026. godine.

Tokom prelaznog perioda kompanije iz EU, uvoznici roba obuhvaćenih CBAM uredbom (tzv. CBAM deklaranti) imaju obavezu da kvartalno izvještavaju Evropsku komisiju o uvezenoj količini CBAM robe, ukupnim ugrađenim direktnim i indirektnim GHG emisijama i eventualnoj cijeni ugljenika plaćenoj u zemlji proizvodnje, dok kompanije van EU koje proizvode i izvoze u EU ovu robu moraju da mjere i izračunavaju direktne i indirektne emisije i o tome obavještavaju svoje partnere u EU.

Cilj radionice je sticanje saznanja o osnovnim principima dekarbonizacije; upoznavanje sa zahtjevima i obavezama za domaće kompanije koje proističu iz evropskog propisa CBAM; upoznavanje sa sadržajem preporučenog obrasca CBAM izvještaja, izvorima podataka, načinima obračuna i prikupljanja podataka o emisijama ugljenika, radi osposobljavanja za samostalnu pripremu izvještaja.

Predavač na radionici je Aleksandar S. Simić, sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti zaštite životne sredine, obnovljivim izvorima energije i klimatskim promjenama, vodeći revizor za ISO 9001, ISO 14001 i ISO 50001, predstavnik Srbije u CEN/TC 467- Klimatske promjene, član radnih grupa Privredne komore Srbije za klimatske promjene i kvalitet vazduha i voda, ekspert u Privrednoj komori Srbije za proračun karbonskog otiska u skladu sa ISO 14067:2018, rukovodilac Centra za vodonik i čvorišta za e-mobilnost, koji posluje u okviru Privredne komore Srbije itd.

Radionica je interaktivnog tipa, odnosno nudi mogućnost postavljanja pitanja predavačima uz aktivan rad na popunjavanju tabela. Neophodno je ponijeti laptop za praktičan rad tokom radionice.

Radionica je besplatna za sve učesnike, a prijave se vrše najkasnije do 20.03.2024. godine, putem linka: https://edukacije.komorars.ba/event/radionica-eu-mehanizam-za-prekogranicno-prilagodavanje-ugljenika-cbam-kako-popuniti-izvjestaj-2/

Sve dodatne informacije možete dobiti na telefon +387 51 493 138. Kontakt osoba je Sonja Milinčić (sonjam@komorars.ba).

Agenda-radionice-CBAM-izvjestaj.pdf