Poziv na radionicu „Njemački Zakon o lancu nabavke (LkSG), Direktiva o dubinskoj analizi održivosti korporacija (CSDDD)“

 • Početna
 • 9
 • Početna
 • 9
 • Edukacije
 • 9
 • Poziv na radionicu „Njemački Zakon o lancu nabavke (LkSG), Direktiva o dubinskoj analizi održivosti korporacija (CSDDD)“

19.06.2023.

Privredna komora Republike Srpske organizuje radionicu „Njemački Zakon o lancu nabavke (LkSG), Direktiva o dubinskoj analizi održivosti korporacija (CSDDD)“, koja će se održati u utorak, 27.06.2023. godine, sa početkom u 11:00 časova, u Privrednoj komori RS, Banja Luka, ul. Branka Ćopića 6, sala Sutjeska.

Ulazimo u eru obavezne dubinske analize lanaca nabavke. Održivost postepeno preuzima sve važniju ulogu u kreiranju upravljačkih politika u međunarodnim korporacijama, te sve više utiče na to kako kupci donose odluku o kupovini. Poslovni svijet djeluje u okruženju koje se konstantno mijenja i u kojem ekološka i socijalna pitanja postaju neizostavni aspekti ocjenjivanja uspješnog poslovanja, stoga su velike kompanije prisiljene tražiti nove načine kako održive prakse ugraditi u svoje poslovne aktivnosti i duž svojih lanaca nabavke.

Njemački zakon o lancima nabavke samo je jedan od mnogih koji regulišu ovo područje. Donošenjem direktive, sve države članice EU moraće donijeti slične zakone, što znači da, nezavisno od toga gdje se nalazi, vaša kompanija mora započeti s pripremom za pomenutu dubinsku analizu. Uzevši u obzir da zakoni u raznim državama mogu imati svoje specifičnosti i nijanse, potrebno je pripremiti sistematski pristup, kako biste odgovorili na sve zahtjeve.

Kroz nekoliko koraka možete napraviti mnogo u svojim organizacijama i pripremiti odgovore na pitanja koja će vam biti postavljena, te time dobiti ili očuvati status dobavljača koji posluje na održivi način. To prvenstveno podrazumijeva:

 • (samo-)analizu vašeg poslovanja i vašeg lanca nabavke,
 • uočavanje postojećih i/ili potencijalnih rizika s aspekata ljudskih prava i zaštite životne sredine
 • procjenu potrebnih mjera kako bi se otklonili ili umanjili rizici
 • naći transparentan način kako najbolje pripremiti izvještajni proces

Proaktivni pristup omogućiće vam da do maksimuma iskoristite procese koje ionako već koristite u svom poslovanju, čime smanjujete troškove i omogućavate brzi odgovor.

Cilj radionice je dati prave odgovore kako odraditi analizu i započeti pripremu – kroz praktične primjere i razumljive savjete.

Predavač na radionici je gospodin Žarko Horvat, profesionalni savjetnik za cirkularnu ekonomiju, ESG, održivost, društveno odgovorno poslovanje i klimatske promjene, sa višegodišnjim međunarodnim iskustvom, kao član izvršnog menadžment tima, u vođenju projekata, te interakciji s vladinim institucijama.

Radionica je besplatna za sve učesnike, a prijave se vrše najkasnije do 26.06.2023. godine putem linka: https://edukacije.komorars.ba/event/radionica-njemacki-zakon-o-lancu-nabavke-lksg-direktiva-o-dubinskoj-analizi-odrzivosti-korporacija-csddd/.