Predstavnici Privredne komore Republike Srpske sa premijerom Viškovićem razgovarali o izradi budžeta za 2024. godinu

29.11.2023.

Predstavnici Privredne komore Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Perom Ćorićem razgovarali su sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem o izradi budžeta za 2024. godinu.

Na sastanku u Banjaluci razgovarano je o ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj, a premijer Višković je upoznao predstavnike Privredne komore sa projekcijom budžeta za iduću godinu i prihvatio njihove prijedloge i sugestije po tom pitanju.

Višković je objasnio koliko je sredstava planirano da bude izdvojeno za podsticaje za plate u privredi, nove tehnologije, nova zapošljavanja, kao i za radnike koji ostanu bez posla.

Kako je rekao, Vlada će i dalje sarađivati sa Privrednom komorom kako bi se napravio dodatni pomak.

Razgovarano je i o visini najniže plate u Republici Srpskoj, a premijer Srpske je ponovio da očekuje dogovor sindikata i poslodavaca.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da, prema svim ekonomskim pokazateljima, nije realno da najniža plata u idućoj godini u Srpskoj bude 1.050 KM, jer to ne može podnijeti privreda ni javni sektor Republike Srpske.

Ćorić je pojasnio da bi u situaciji kada bi najniža plata iznosila 1.050 KM razlika plate između čistačice i visokoobrazovanog radnika bila 500 KM, ističući da bi tada imali nezadovoljne stručne i kvalifikovane radnike koji bi tražili način da odu iz ove zemlje.

Ćorić je rekao da mnoga preduzeća nisu još potpisala ugovore za iduću godinu, da su narudžbe izuzetno smanjene, te da se očekuje da će veliki broj morati da smanjuje proizvodnju i time otpušta radnike.

Predstavnici Privrede komore objasnili su stanje u njihovom sektoru, te iznijeli sa kojim se problemima suočavaju i izrazili nadu da će nastaviti uspješnu saradnju sa Vladom Republike Srpske.

Dogovoreno je da se sa predstavnicima Vlade Srpske održi još jedan širi sastanak u Privrednoj komori.