Prezentacije za direktna ulaganja i podsticaje za razvoj MSP održano i u Banjaluci

31.08.2023.

U Privrednoj komori Republike Srpske u Banjaluci, održana je prezentacija za podsticaje za direktna ulaganja i podsticaje za razvoj malih i srednjih preduzeća za šta je Vlada Srpske odobrila 14,5 miliona KM, a u organizaciji Ministarstva privrede i preduzetništva i Privredne komore Republike Srpske.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da ovogodišnja sredstva nisu dovoljna za investicione cikluse koje očekuju privrednici Srpske, ali da se ta sredstva svake godine povećavaju.

“Nedostatak radne snage, potreban nivo tehnološke opremljenosti, digitalizacija privrede, to su sve izazovi koji su pred našim privrednim subjektima. Naravno da ćemo kroz ove podsticaje, gdje će privrednici nabavljati novu opremu, na neki način u nekom manjem obimu riješiti i jedan i drugi problem”, istakao je Ćorić.

On je apelovao da Vlada Srpske i resorno ministarstvo u budžetu za 2024. godinu obezbijede veća sredstva za ove namjene.

Pomoćnik ministra za privredni razvoj Ivana Sandić Blagojević rekla je  da je javni poziv za dodjelu podsticaja raspisan 17. avgusta i otvoren 30 dana, te da je namjera resornog ministarstva da u saradnji sa poslovnom zajednicom Srpske u narednom periodu obezbijedi veći budžet za ove namjene.

“Pozivam privredne subjekte iz prerađivačke industrije, iz sektora C, iz oblasti koje obuhvataju djelatnosti od 13 do 18 i od 20 do 33, da posjete sajt Ministarstva i pronađu tekst javnog poziva i obrasce”, rekla je Blagojevićeva.

Ona je naglasila da predmet projekta za ovogodišnji javni poziv može biti uvođenje savremenih tehnologija, nabavka nove ili polovne opreme i mašina koje nisu starije od osam godina.

“Minimalna vrijednost ulaganja koja ima privredni subjekt mora iznositi 50.000 KM”, rekla je Blagojevićeva.