Privredna komora Republike Srpske važan partner u razvoju srednjeg stručnog obrazovanja

03.02.2023.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Perom Ćorić razgovarao je sa ministarkom prosvjete i kulture Republike Srpske Željkom Stojičić o dosadašnjoj saradnji u oblasti razvoja srednjeg stručnog obrazovanja i dualnog obrazovanja kao i o potrebama na tržištu rada i principima na kojima će se zasnivati ovogodišnja upisna politika u srednje škole.

Predsjednik Ćorić naglasio je da je obučavanje mentora koji prate rad učenika na praktičnoj nastavi kod poslodavaca usmjereno na kvalitet, a istakli su i značaj koji imaju koordinatori praktične nastave u školama kao kontakt tačka između učenika, roditelja, škole i poslodavca.

Ministarka Stojičić rekla je da je resorno ministarstvo otvoreno za sve kvalitetne prijedloge koji se odnose na razvoj dualnog obrazovanja u Republici Srpskoj i usklađivanje obrazovanja sa razvojnim potrebama i potrebama na tržištu rada. Naglasila je i da će se uskoro pristupiti donošenju novog Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

„Ministarstvo je uvažavalo mišljenja poslovne zajednice i na osnovu njihovih prijedloga i potreba na tržištu rada određena zanimanja su definisana kao deficitarna, a Vlade Republike Srpske promovisala je i stipendirala upis učenika u navedena zanimanja. Na kraju aktuelne školske godine školovanje završava prva generacija učenika koji su upisani u deficitarna zanimanja, a poslovna zajednica će imati priliku da zaposli učenike koji su svoje znanje sticali ne samo u školi već i u okviru praktične nastave kod poslodavaca”, rekla je ministar Željka Stojičić.

Sagovornici su konstatovali da je tržište rada neizvijesno i da samo malobrojni privrednici mogu procijeniti svoje potrebe za radnom snagom za tri ili četiri što utiče na dugoročno planiranje upisa učenika u skladu sa potrebama na tržištu rada. Na sastanku je konstatovano da su vidljivi rezultati rada Privredne komore Republike Srpske, te da je obučeno oko 130 mentora u 82 poslovna subjekta koji će pratiti rad učenika i pružati im podršku u sticanju očekivanih znanja i vještina u toku obavljanja praktične nastave kod poslodavaca.

Na sastanku je izražena obostrana zainteresovanost za nastavak dosadašnje uspješne saradnje.