Regionalna BFC SEE konferencija u Kotoru

10.10.2023.

U Kotoru je održana regionalna BFC SEE konferencija u organizaciji Partnertstva za konkurentniji region – CORE Partnership. Ovom prilikom predstavljeni su rezultati prvog Regionalnog indeksa koji prati uslove za održivi ekonomski razvoj i rangira ekonomije prema kvalitetu života i uslovima za poslovanje.

U uvodnom dijelu konferecije prisutnima se obratila ministarka uprave i loklane samouprave Republike Srpske, Senka Jujić koja je naglasila značaj BFC SEE programa kada je u pitanju unapređenje rada lokalnih samouprava i unapređenje poslovnog okruženja u Republici Srpskoj.

Na konferenciji u Kotoru upriličena je svečana dodjela sertifikata opštinama Srbac i Stanari.

Ministarka je naglasila da u Republici Srpskoj imamo 16 sertifikovanih jedinica lokalne samouprave kao i da je Vlada RS prepoznala značaj ovog programa i definisala ga kao razvojnu mjeru u strateškim dokumentima Vlade.

Konferenciji u Kotoru prisustvovala je generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske Dragana Kokot, Olivera Radić i Svjetlana Kević Zrnić iz BFC SEE Tehničkog sekretarijata u Republici Srpskoj.

Prisutnima su se na konferenciji u Kotoru obratili gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić, Mathieu Mori, generalni sekretar Komiteta za regionalne i lokalne vlasti, Nicolas Marquier regionalni menadžer za Zapadni Balakan IFC, ministar razvoja preduzetništva i obrta Federacije BiH Vojin Mijatović i Violeta Jovanović direktor CORE partnerstva Regionalnog sekretarijata. Održan je i intervju sa predsjednikom Crne Gore, Jakovom Milatovićem, a tokom konferencije prezentovana je BFE metodologija za ocjenu poslovnog okruženja.

Održani su i paneli na temu regionalnih intergracija, reformi održivog razvoja digitalizacije i primjene inovacija.