Sastanak grupacije proizvođača duvana Semberije i Posavine 

13.02.2024.

Grupacija proizvođača duvana iz Semberije i Posavine, okupila se na tradicionalnom godišnjem sastanku u Bijeljini, na početku pripreme još jedne sezone sadnje i proizvodnje duvana, kako bi sa organizatorom proizvodnje duvana, bijeljinskim privrednim društvom “Duvan” dogovorili uslove sadnje i proizvodnje duvana u ovoj godini, koji je inače i jedini organizator proizvodnje u Republici Srpskoj.

U 2022. godini proizvedeno je oko 320 tona duvana, dok je u prošloj godini proizvedeno oko 200 tona duvana. Ključna izvozna tržišta za naš duvan su Grčka i Italija.  Iznos premije resornog Ministarstva poljoprivrede za prošlu godinu bio je 0,74 KM po kilogramu, a ukupna podsticajna sredstva u vidu premije po kilogramu duvana iznosila su oko 150.000 KM.

Sastanku je prisustvovalo oko 100 poljoprivrednih proizvođača, koji su istakli da je ova proizvodnja tradicionalna u Semberiji i Posavini, da se istom bave dugo godina, te da se suočavaju sa brojnim problemima, a jedan od njih je svakako i radna snaga. Naglasili su da će inicirati veću podsticajnu podršku za ovu biljnu proizvodnju u cilju opstanka i razvoja iste.