Sastanak predsjednika PKRS Pere Ćorića sa delegacijom Sverdlovske oblasti iz Ruske federacije

14.09.2023.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić, sastao se sa delegacijom Sverdlovske oblasti iz Ruske federacije koju je predvodio ministar međunarodnih i spoljnoekonomskih veza Jarin Vječeslav Jurjevič.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je nakon sastanka da ima nekoliko privrednika iz Srpske koji su zainteresovani za saradnju sa Rusijom i delegacijom koja je došla iz Ruske federacije.

„Obzirom da je bilo danas niz sastanaka u Vladi Republike Srpske bitno je da ima podrška sa svih strana, a ono što smo danas istakli nažalost da je robna razmjena sa Ruskom federacijom izuzetno mala, tek jedan odsto od ukupne spoljnotrgovinske razmjene Republike Srpske i da je to veliki izazov da se taj postotak digne na viši nivo“ rekao je Ćorić.

On je rekao da je svaki korak koji se napravi u daljoj sardnji i povećanju robne razmjene veliki korak ako se gleda da je to mala robna razmjena.

Ćorić je rekao da je danas bila prilika za upoznavanje – šta ima Republika Srpska i šta ona može ponuditi, a isto tako i sa druge strane koje su oblasti najrazvijenije u Ruskoj federaciji.

„Vidjeli smo da standardno ovaj dio Ruske federacije ima jaku metalsku industriju i proizvodnju cijevi i metalne industrije, proizvodnju energetske opreme. Naše Termoelektrane posjeduju rusku opremu, turbine , tako i da u toj oblasti revitalizacije naših energetskih postrojenja možemo naći zajedničku tačku“, kazao je Ćorić.

On je naveo da je na sastanku istaknut i niz poteškoća, izazova koji se ogledaju u bankarskom dijelu i transportu.

„U svakom slučaju svaki korak je težak, ovo neka bude prvi korak upoznavanja“, dodao je Ćorić i naveo da je razgovarano i o mogućim sajamskim manifestacijama.

Prema riječima Ćorića Privrednu komoru Srpske posebno zanima uspostavljanje bliže saradnje sa privrednom komorom iz Sverdlovske oblasti gdje bi bili na usluzi privrednicima u smislu da ih se upozna sa uslovima poslovanja, sa standardima koje naši privrednici, odnosno proizvodi moraju da zadovolje standardima u Rusiji.

Ministar međunarodnih i spoljnoekonomskih veza Sverdlovske oblasti Vjačeslav Jurjevič Jarin rekao je da je Vlada ove ruske oblasti otvorena za sve prijedloge Srpske o saradnji u svim sferama.

On je pozvao predstavnike kompanija iz Srpske da posjete Sverdlovsku oblast i da se upoznaju sa njenim privrednim potencijalima, posebno u oblasti metalurgije i mašinstva. Prethodno su predstavnici ruske Sverdlovske oblasti pozvali privrednike iz Republike Srpske, prije svega one koji se bave transportom i drvnom industrijom, da otvore svoja predstavništva u ovom dijelu Rusije.

Sastanku koji je održan u Privrednoj komori Republike Srpske, prisustvovali su i privrednici iz Republike Srpske, dok su u sastavu delegacije Sverdlovske oblasti, između ostalih, bili Pupišev Jevgenij Vladimirovič, osnivač DOO „Uralsko postrojenje termičke opreme“ i kandidat za poziciju počasnog konzula BiH u Jekaterinburgu, kao i Gordjušev Ilija Aleksandrovič generalni direktor DOO Modularna energetska rješenja.