Banjaluka, 01.02.2024. godina – U Privrednoj komori RS organizovana edukacija iz oblasti digitalne transformacije i vještačke inteligencije

  • Početna
  • 9
  • Početna
  • 9
  • Aktuelnosti
  • 9
  • Banjaluka, 01.02.2024. godina – U Privrednoj komori RS organizovana edukacija iz oblasti digitalne transformacije i vještačke inteligencije

01.02.2024.

Banjaluka, 01.02.2024. godina – U Privrednoj komori RS organizovana edukacija iz oblasti digitalne transformacije i vještačke inteligencije

U Privrednoj komori Republike Srpske (RS) održana je edukacija na temu “Primjena inovativnih digitalnih trendova u funkciji razvoja privrede”, koju je kroz projekt “Istraživanje i razvoj malih i srednjih preduzeća (MSP) u RS kroz inovacije i digitalno povezivanje – InnDigit SME” podržala Evropska unija i vlada SR Njemačke.

Privredna komora RS je edukaciju realizovala u partnerstvu sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci i Centrom za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije, a kroz interaktivni pristup učesnici su imali priliku da unaprijede znanje iz oblasti inovacija i primjene digitalno-inovativnih rješenja u proizvodnim procesima kroz praktične primjere.

U prvom dijelu edukacije učesnicima se predstavio Aleksandar Mastilović, stručnjak za telekomunikacije s bogatim iskustvom u oblasti digitalizacije. Drugi dio edukacije, koji uključuje praktične primjere vještačke inteligencije, vodio je Borislav Vukojević, ekspert u ovoj oblasti.

Tokom svog dijela predavanja Vukojević je učesnicima edukacije rekao da vještačka inteligencija, poput ChatGPT, predstavlja fascinantan spoj tehnologije i jezika i da njena sposobnost generisanja odgovora i kreiranja sadržaja, otvara vrata novim načinima komunikacije, a njen potencijal za učenje iz velikih količina podataka čini je izuzetnim alatom za različite svrhe.

Edukaciji je pristvovalo preko 45 učesnika koji nisu krili zadovoljstvo nakon zanimljivih predavanja.

“Edukacija mi je pomogla u sagledavanju prednosti koje pruža korišćenje vještačke inteligencije i alata u svakodnevnom poslovnom okruženju”, kazala je Bogdana Bilbija, iz privrednog društva Prijedorčanki.

InnDigit SME dio je šireg projekta “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini – EU4DigitalSME“, kojeg sufinansiraju Evropska unija i vlada SR Njemačke, a implementira GIZ u BiH.  Cilj projekta je ojačavanja digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća, a što izmedju ostaloga uključuje i edukaciju u oblasti digitalne transformacije.