Webinar „EU Mehanizam za prekogranično prilagođavanje ugljenika – CBAM i njegov uticaj na preduzeća u BiH“

14.11.2023.

Privredna komora Republike Srpske u saradnji sa Predstavništvom njemačke privrede u BiH, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Privrednom komorom Federacije BiH organizuje webinar posvećen novoj regulativi EU Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika – CBAM, koja će se održati u dva termina:

  • u ponedjeljak, 20.11.2023. godine, sa početkom u 10 časova;
  • u srijedu, 29.11.2023. godine, sa početkom u 9 časova.

Ove godine je stupio na snagu EU Mehanizam za prekogranično prilagođavanje ugljenika CBAM, koji ima za cilj da izjednači cijenu ugljenika koja se plaća na proizvode nastale u EU i cijene koja se plaća na uvezene proizvode iz zemalja van EU. Naša preduzeća, koja izvoze u EU proizvode obuhvaćene novom regulativom, su obavezni da pripreme izvještaj o emisijama koje su sadržane u izvezenim proizvodima. Biće neophodna i nezavisna verifikacija izveštaja od strane akreditovanog tijela, jer za uvoznike počinje obaveza plaćanja poreza.

Cilj webinara je upoznavanje sa implikacijama i mogućnostima koje CBAM donosi za naše tržište za preduzeća koja su pogođene istom regulativom.

Predavači na webinaru su:

  • Richard J. Albert, dugogodišnji partner u Ernst & Young GmbH i ekspert za CBAM, koji će prenijeti svoja iskustva iz Njemačke te šta komapnije iz BiH da očekuje;
  • Azrudin Husika, redovni profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, koji će govoriti o implementaciji CBAM u BiH.

Webinar je besplatan za sve učesnike, a prijave se vrše najkasnije do 17.11.2023. godine za prvi, odnosno do 28.11.2023. godine za drugi termin, putem email-a  amer.suljic@ahk.ba

Kontakt osoba: Amer Suljić, 063 151 135 / amer.suljic@ahk.ba.

Program webinara se nalazi u nastavku, a pristupni link će Vam biti dostavljen nakon Vaše prijave. Molimo Vas da uz prijavu napišete i datum kada želite prisustvovati.

Online seminar na temu “CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) i njegov uticaj na kompanije u Bosni i Hercegovini” organizovan je uz podršku COVID-19 Investment Response/ EU4BusinessRecovery projekta, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke. Seminar realizuje Predstavništvo njemačke privrede u BiH u saradnji sa Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH i Privrednom komorom Republike Srpske putem digitalnih informacionih platformi Help Desk za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima.