Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske

02.03.2023.

Obavještavamo Vas da je danas 02.03.2023. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske, koji je objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske broj 17/23 od dana 22.02.2023. godine (stranice 31-38).

Privredna komora Republike Srpske je aktivno učestvovala u izradi predmetnog Zakona kroz učešće u radnoj grupi za izradu istog, te je predlagala niz mjera koje su uvrštene u Zakon o izmjenama i dopunama.

Najznačajnije izmjene i dopune Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju odnose se na definisanje uslova za upravljanje motornim vozilom namijenjenim za javni prevoz i prevoz za vlastite potrebe kojim je u Zakon uvršteno periodično osposobljavanje vozača, produženje roka važenja vanrednog tehničkog pregleda na autobusima na kojim se vrši organizovani vanlinijski prevoz predškolse djece, učenika i studenata sa 72 časa na 15 dana, uvrštavanje niz odredbi u Zakon koji će dovesti do efikasnijeg sankcionisanja vršenja nelegalnog prevoza kroz veća ovlaštenja nadležnim inspekcijama u suzbijanju nelegalnog prevoza, te propisivanje odredbi o pravima putnika u javnom prevozu lica.

Ukoliko imate potrebu za dodatnim informacijama ili razjašnjenjima ostalih izmjena, te prijedloge za izmjenu trenutno važećeg teksta, stručne službe Privredne komore Republike Srpske Vam stoje na raspolaganju.