Održan sastanak privrednika, tržnih centara i Vlade RS o nastavku aktivnosti projekta „Naše je bolje“

Domaći proizvodi zdraviji su od uvoznih, a njihovom kupovinom novac ostaje u Republici Srpskoj, istakli su danas u Banjaluci predstavnici Privredne komore, resornog ministarstva i privrednika Republike Srpske na sastanku o promociji projekta „Naše je bolje“.

Generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske Dragana Kokot istakla je značaj kupovine domaćih proizvoda, navodeći da su ti proizvodi zdraviji.

Ona je rekla da se u zemljama EU koristi mnogo više pesticida, što njihove proizvode čini nezdravijim.

„Naši proizvodi ne sadrže nedozvoljene pesticide jer se kod nas ne koriste loše materije, ni u ishrani životinja, ni u preradi, ni u usjevima koji se uzgajaju na našim prostorima“, rekla je Kokotova novinarima.

Ona je napomenula da cijena jeste bitan faktor, ali da je zdravlje građana primarno prilikom odlučivanja o tome za koji proizvod se opredijeliti pri kupovini.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić pozvao je potrošače da što više koriste domaće proizvode, ističući da se time obezbjeđuje da novac ostane u Srpskoj.

On je rekao da će Srpska ići u pravcu izrade pravilnika koji će se odnositi na označavanje i obilježavanje domaćih proizvoda kako bi se definisalo šta to mora biti vidljivo na proizvodu da bi on bio domaći.

„U osnovnom proizvodu mora da bude najmanje 50 odsto domaćeg glavnog proizvoda. Na primjer, kada su u pitanju proizvodi od mesa, u proizvodu mora biti 50 odsto domaćeg mesa“, pojasnio je Maletić.

On je rekao da Ministarstvo ulaže u poljoprivrednu proizvodnju kako bi domaće tržište bilo obezbijeđeno.

„Izdvojili smo 2,5 miliona maraka da pomognemo svinjarima. Imaćemo u razmatranju i živinare. U narednom periodu planiraćemo još dodatnih sredstava kako bi pomogli proizvodnju“, istakao je Maletić odgovarajući na pitanja novinara.

On je dodao da je u Republici Srpskoj pšenicom zasijano oko 6.000 hektara više nego prošle godine.

„Imaćemo dovoljno pšenice. Na jučerašnji dan imali smo 20.000 tona pšenice u silosima i oko 500 tona brašna. U žetvi ćemo sigurno imati, bar za sada kako vremenske prilike pokazuju, dovoljnu količinu da možemo obezbijediti tržište Republike Srpske“, naglasio je Maletić.

On je rekao da Republika Srpska ni u jednom momentu ne oskudijeva u ulju, šećeru i brašnu.

Svjetlana Ćurković, generalni menadžer jednog lanca marketa koji posluje u Republici Srpskoj, rekla je da je u tom lancu marketa zastupljena većina proizvoda koji su ponuđeni na tržištu.

Ona je navela da je usljed poremećaja na tržištu dolazilo i do nestašice pojedinih proizvoda, dodajući da će u narednom mjesecu doći do novog poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Direktor Prehrambene industrije „Sava Semberija“ iz Bijeljine Stevo Filipović rekao je da je veoma značajno da stanovništvo ima svijest o važnosti kupovine domaćih proizvoda.

On je istakao da je zbog globalnih svjetskih pomjeranja došlo do enormnog poskupljenja repromaterijala koji utiče za izradu finalnog proizvoda ovog preduzeća.

Aktuelno

Naše je bolje

MISIJAProjekat „NAŠE JE BOLJE“ nastoji promovisati kvalitetne domaće proizvode, te podizanje svijesti kod stanovništva o kvalitetu i važnosti...