Hartman: Politička nestabilnost zaustavlja napredak

Predsjednik i generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić i Dragana Kokot sastali su se danas, u prostorijama Komore u Banjoj Luci, sa ambasadorom Austrije u BiH, Ulrike Hartman.

Kako je rečeno, Austrija ja jedna od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Republike Srpske i najveći je, ukupno posmatrano, strani investitor u Bosnu i Hercegovinu.

Iako postoji dugogodišnja izuzetno dobra privredna saradnja između Srpske, odnosno BiH i Austrije, što potvrđuju i ovi podaci, na sastanku je istaknuto da postoji mnogo prostora da ta saradnja bude na još većem nivou.

Da bi do toga i došlo, prema riječima Hartmanove, neophodna je, prvenstveno, politička stabilnost, koja je, kako ističe, u posljednje vrijeme značajno narušena.

Ona je izrazila i zabrinutost da bi političke tenzije mogle usporiti dolazak novih investicija, ali i zaustaviti donacije predviđene kroz međunarodne projekte podrške.

Za nju je, kako kaže, nelogično da BiH, koja ima toliko prednosti, od geografskog položaja i povoljne poreske politike do velikih, a neiskorištenih prirodnih bogatstava, nije na višem stepenu privrednog razvoja. Da bi BiH ostavrila napredak, Hartmanova ističe da je neophodno prvo popraviti političku i pravnu sigurnost.

Predstavljajući rezultate poslovanja privrede u prethodnoj godini, predsjednik Ćorić je naveo da je došlo do značajnog oporavka, ali da rast cijena energenata i sirovina na svjetskom tržištu, kao i povećanje troškova transporta, uz sada već hroničan nedostatak adekvatne radne snage i probleme koje izaziva pandemija virusa korona, upućuju da privredu Srpske čeka vrlo izazovna 2022. godina.

Takođe, predstavnici Komore prezentovali su i dosadašnje aktivnosti najveće asocijacije privrede Srpske na polju digitalne transformacije privrede i uvođenju dualnog sistema obrazovanja, što je u prethodnom periodu, u značajnoj mjeri, zasnovano na iskustvima Austrije.

 

 

Print Friendly

Leave a Reply