Edukativni centar PKRS

Privredna komora Republike Srpske osnovala je ustanovu za obrazovanje odraslih „EDUKATIVNI CENTAR PRIVREDNE KOMORE REPUBLIKE SRPSKE“, čija je osnovna djelatnost obrazovanje odraslih i njihovo osposobljavanje za određena zanimanja u skladu sa potrebama tržišta rada.

Cilj osnivanja ustanove za obrazovanje odraslih „Edukativni centar Privredne komore Republike Srpske“ Ustanovu za obrazovanje odraslih „EDUKATIVNI CENTAR PRIVREDNE KOMORE REPUBLIKE SRPSKE“ Privredna komora Republike Srpske osnovala je sa ciljem pronalska adekvatnog načina za rješavanje sve prisutnijeg problema nedostatka kvalifikovane radne snage na tržištu rada.

Posljednjih godina u privredi Republike Srpske prisutan je nedostatak kadrova u svim privrednim granama, nedovoljno praktično znanje svršenih srednjoškolaca, zasićenost tržišta rada kadrovima koji ne zadovoljavaju potrebe privrede, te sve veći odliv kvalitetne radne snage.

Nastojeći stvoriti uslove za prevazilaženje ovih problema, Privredna komora Republike Srpske realizovala je veliki broj aktivnosti, posebno usmjerenih na izmjenu postojeće regulative, kako bi se stvorio pravni okvir neophodan za obezbjeđivanje dovoljnog i adekvatnog kadra.

Formiranjem Ustanove za obrazovanje odraslih, Privredna komora Republike Srpske u narednom periodu namjerava da ova ustanova postane mjesto gdje će poslovna zajednica rješavati svoje probleme za potrebnim kadrovima, kako provođenjem programa za obrazovanje odraslih, tako i na način da sa nadležnim institucijama rješava zahtjeve naših privrednika.

Namjera ove ustanove je da postane centar za obrazovanje i osposobljavanje kadrova za potrebe cjelokupne privrede i da služi kao spona između poslovne zajednice, kadrova na tržištu rada i Vlade Republike Srpske, sa ciljem izgradnje operativnog i elastičnog sistema koji bi relativno brzo odgovorio na zahtjeve privrednika za potrebnim kadrovima.

Ustanova će provoditi javno važeće programe obrazovanja odraslih, za koje ima odobrenje i to:

 • Program osposobljavanja za profesionalnog vozača motornog vozila
 • Program osposobljavanja za CNC programera
 • Program osposobljavanja za operater na CNC mašinama za obradu metala
 • Program osposobljavanja za metalostrugara
 • Program osposobljavanja za bravar
 • Program osposobljavanja za zavarivač MIG-MAG postupkom
 • Program osposobljavanja za mehatroničar
 • Program osposobljavanja za šivača
 • Program osposobljavanja za modelara obuće
 • Program osposobljavanja za konstruktora i modelara ženske i muške odjeće
 • Program osposobljavanja za poslove pekara…
 • Program osposobljavanja za alatničare
 • Program osposobljavanja za konobare i
 • Program osposobljavanja za pomoćne kuvare

Putem Ustanove, prema iskazanim potrebama i prijedlozima privrednika, realizovaće se i programi osposobljavanja za koje Edukativni centar Privredne komora Republike Srpske posjeduje odobrenje.

Planirano je da Centar, između ostalog, postane i „kontakt tačka“ između poslodavaca i sistema obrazovanja odraslih.

Samo na bazi tačnih informacija možemo kvalitetno planirati programe sticanja kvalifikacija i vještina za potrebe privrede, kao i zastupati interese poslovne zajednice pred drugim institucijama

Kontakt osoba ispred Ustanove je mr Dragoslav Mihajlović, tel. 051/439 127; mob. 066/234 020;

e-mail: dragoslavm@komorars.ba, i ecpkrs@komorars.ba, a na raspolaganju vam stoje svi zaposleni Privredne komore Republike Srpske.

Nadamo se uspješnoj zajedničkoj saradnji!

KONTAKT OSOBE

Dragoslav Mihajlović

Direktor

Branka Ćopića 6, 78000 Banja Luka
+387 51 493-127
+387 51 493-126
dragoslavm@komorars.ba

Aktuelno