Nove meteo-stanice za veći prinos u poljoprivredi

U toku ove nedelje biće realizovana instalacija osamnaest novih meteo-stanica. Meteo-stanice će biti date na raspologanje Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, odnosno Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi,  a biće postavljenje  na  teritoriji lokalnih zajednica Brod, Srbac, Prijedor i Trebinje. Ukupna vrijednost meteo-stanica iznosi 248.000 KM. Nove meteo-stanice biće integrisane u AgroLIFE platformu i omogućiće lokalnim poljoprivrednicima dodatne podatake o mikroklimatskim uslovima i predviđanju  vremenskih prilika sa preciznošću od 90%.

Trebinje, Prijedor, Brod i Srbac su prve lokalne samouprave  u Republici Srpskoj /BiH, koje  koriste jedinstvenu digitalnu  platformu- AgroLIFE za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem u okviru regionalnog projekta develoPPP.de „Digitalizacija opštinskog  upravljanja zemljištem“. Ovaj projekat provode kompanija TeleGroup i GIZ  u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke (BMZ), Privredne komore Republike Srpske i Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje (BFC SEE).

Cilj projekta je unapređenje kapaciteta za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem, koje se dodjeljuje putem zakupa, a kojim upravlja lokalna samouprava odnosno resorno ministarstvo. AgroLIFE softver, koji je razvio „Telegroup“, omogućava lokalnim samoupravama automatizovano upravljanje, pregled i obradu podataka neophodnih za kvalitetno upravljanje zemljištem. Ujedno, ovaj softver omogućava i vlasnicima poljoprivrednih dobara da efikasno planiraju, organizuju i upravljaju poljoprivrednom proizvodnjom u cilju povećanja prinosa i smanjenja operativnih troškova.

Aktuelno