Održane obuke za poljoprivredna gazdinstva u okviru projekta DeveloPPP

U okviru projekta DeveloPPP „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“, održane su obuke za poljoprivredna gazdinstva za korišćenje AgroLIFE platforme za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem, u lokalnim samoupravama Brod, Prijedor, Srbac i Trebinje. Na obukama je učestvovalo 20 predstavnika poljoprivredih proizvođača.

Projekat provode kompanija  Telegroup i  GIZ  (Deutsche Gesellschaft fϋr  Internationale Zusammenarbeit GmbH), u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) uz podršku BFC SEE mreže (NALED, Privredne komore RS i Privredne komore Crne Gore).

Cilj projekta je unapređenje procesa upravljanja poljoprivrednim zemljištem koje se dodjeljuje putem zakupa, kojim upravlja lokalna samouprava odnosno resorno ministarstvo.

AgroLIFE softver, koji je razvio „Telegroup“, omogućava lokalnim samoupravama automatizovano upravljanje, pregled i obradu podataka neophodnih za kvalitetno upravljanje zemljištem, kao i praćenje promjena nastalih na parcelama. U cilju unapređenja kapaciteta jedinica lokalne samouprave  za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem organizovane su obuke za zaposlene i obezbjeđena je odgovarajuća oprema. Ovaj softver omogućava vlasnicima poljoprivrednih dobara da efikasno planiraju, organizuju i upravljaju poljoprivrednom proizvodnjom u cilju povećanja prinosa, ukupnih prihoda i smanjenja operativnih troškova.

Aktuelno